Overslaan en naar de inhoud gaan

Soorten Pestkoppen

De Schreeuwlelijk

Het eerste type pestkop is overduidelijk: een schreeuwende, vloekende, boze bullebak. Dit type pestkop schopt het liefst een scène om niet alleen zijn doelwit maar ook al hun collega’s angst aan te jagen. Die collega’s durven er vervolgens niets van te zeggen, bang dat zij als volgende aan de beurt zijn.

Tot de agressieve communicatiemiddelen van de schreeuwlelijk behoren niet alleen het schreeuwen, het sturen van boze e-mails of andere vormen van verbale vijandelijkheid, maar ook het gebruik van agressieve lichaamstaal. Iemand die bijvoorbeeld eerst achterover leunt en zijn voeten op tafel legt om vervolgens op zijn gemak te kunnen vertellen waarom jouw ideeën nou echt waardeloos zijn.

Is een Schreeuwende, Vloekende, Boze bullebak

Pestkop - De schreeuwlelijk

Vernederen en Ontmoedigen constant

De Eeuwige criticus

De Eeuwige Criticus

Dit type pestkop houdt ervan om werkelijk alles wat het doelwit doet tot in het fijnste detail te bekritiseren. Wat je ook doet, het is nooit goed, en de eeuwige criticus zal het je laten weten ook. Positieve feedback is er niet bij: de opmerkingen van de eeuwige criticus zijn ontmoedigend of zelfs vernederend. Hij of zij zal je niet snel zo openlijk en direct aanvallen als de schreeuwlelijk, maar verkiest een een-op-een vernedersessie of wijst bij een bespreking met het team graag iedereen op de fouten die jij gemaakt hebt.

Sommige pestkoppen van dit type maken het je nog eens extra moeilijk door je buiten te sluiten van sociale gebeurtenissen op het werk of grappen over je maken.

De constante stroom van kritiek maakt zo bang en onzeker dat het doelwit gaat twijfelen aan de eigen capaciteiten. In sommige gevallen kan die twijfel zelfs gevolgen hebben voor de objectieve werkprestaties: wie zo vaak hoort dat hij het slecht doet, gaat er echt slechter werken.

Tweekoppige slang / Schijnheilige serpent

Van alle pestkoppen is het schijnheilige serpent het lastigst te verslaan. Bij dit type is het namelijk niet altijd duidelijk dat hij of zij kwaad in de zin heeft.

Het schijnheilige serpent doet alsof hij je beste vriend is en voor je vecht terwijl hij je achter je rug om alleen maar ondermijnt. Namie: ,,Tegenover anderen laten ze geen spaan van je heel. Ze zeggen dat je onbetrouwbaar bent, er niks van kan, noem maar op. Maar in je gezicht doen ze altijd aardig.’’

Het schijnheilige serpent zal iedereen vragen zijn commentaar over jou geheim te houden. Meestal zijn ze zo goed in wat ze doen dat je er waarschijnlijk alleen achter komt als iemand het geheim toch maar verklapt.

Doen alsof ze je vrienden zijn, terwijl zij achter jouw rug super VALS over jou zijn

De serpent / Tweekoppige Slang

De gevorderde versie van de Eeuwige Criticus

De buitensluiter

De Poortwachter / De Buitensluiter

De gevorderde variant van de constante criticus is de poortwachter: hij of zij zorgt er namelijk hoogstpersoonlijk voor dat er wat te bekritiseren valt door je het werk onmogelijk te maken. Dat doet de poortwachter door het doelwit dingen te onthouden: uitleg over wat er moet gebeuren, informatie, tijd om iets te doen of hulp van anderen. Hierdoor kun je niet anders dan falen.

Deze persoon handelt met de intentie om jou te laten falen. Ze verzwijgt opzettelijk informatie. Je wordt vaak 'per ongeluk' niet uitgenodigd door deze collega. Ze claimt jouw ideeën als haar eigen. Ook sluit ze jou letterlijk buiten.

Als dit type pestkop je baas is, kan hij of zij je ook een hele slechte beoordeling geven terwijl je prestaties eigenlijk best redelijk waren, of je straffen als je ook maar een minuut te laat komt voor een vergadering (terwijl anderen net zo laat of nog later binnenkomen en geen straf krijgen).

Maar ook een directe collega of zelfs een ondergeschikte kunnen de rol van poortwachter op zich nemen, door bijvoorbeeld te ‘vergeten’ je uit te nodigen voor een belangrijke bespreking.

De Queen Bee

De Queen Bee (koningin bij) is een term die wordt gebruikt om een vrouwelijke pestkop te beschrijven die zichzelf als leider beschouwt en anderen intimideert om haar positie te behouden. 

De Queen Bee kan zich gedragen als een echte koningin, onaantastbaar en met een gevoel van superioriteit ten opzichte van haar klasgenoten of collega's. Ze gebruikt vaak manipulatieve tactieken om haar macht te behouden, zoals het uitsluiten van anderen uit belangrijke projecten of het verspreiden van geruchten over haar collega's om hen in diskrediet te brengen. De Queen Bee kan een negatieve invloed hebben op de werksfeer en de prestaties van het team, omdat zij niet bereid is om samen te werken en anderen te steunen.

Pesten altijd uit het zicht van personen die ze op hun gedrag aanspreken, zij zijn heel geniepig

De Queen Bee
back to top