Overslaan en naar de inhoud gaan

Ongewenst gedrag (grensoverschrijdend gedrag)

Metafoor over de impact van ongewenst gedrag binnen gemeenschappen

In een weelderige boomgaard vol glanzende, sappige appels, waar elke appel symbool staat voor een lid van een school of bedrijf, streven alle appels ernaar om samen te werken, te groeien en te floreren. ECHTER ... verborgen tussen de gezonde appels bevinden zich een paar rotte appels, onopgemerkt op het eerste gezicht, maar met een geleidelijke, negatieve invloed op hun omgeving.
Boomgaard
In de boomgaard, net zoals in het echte leven, is het niet altijd de nieuwste appel aan de boom die de problemen veroorzaakt. Vaak zijn het appels die er al langer hangen, wiens negatieve gedragingen over het hoofd zijn gezien of niet zijn aangepakt, waardoor ze de kans hebben gekregen om de rest te beïnvloeden.
Het verhaal van de boomgaard benadrukt het belang voor scholen en bedrijven om zorgvuldig te kijken naar hun eigen ‘appels’, om de rotte eruit te halen voordat ze de hele mand kunnen bederven. Dit vereist moed, aandacht, en de bereidheid om soms moeilijke beslissingen te nemen voor het welzijn van de hele gemeenschap. Door actief op zoek te gaan naar deze rotte appels en maatregelen te nemen om hun invloed te neutraliseren, kunnen organisaties, scholen, en bedrijven een gezondere, veiligere en meer inclusieve omgeving creëren waar iedereen de kans krijgt om te groeien en te floreren.

Één enkele rotte appel heeft het vermogen heeft om de rest te bederven

Rotte appels in groep
Deze rotte appels staan symbool voor personen die zich schuldig maken aan ongewenst gedrag zoals pesten, seksuele intimidatie, agressie, of discriminatie. Net zoals één enkele rotte appel het vermogen heeft om de rest te bederven, kan een enkel individu met negatief gedrag de sfeer en productiviteit binnen een organisatie of school aantasten.
Rotte appels

Aanpakken van ongewenst gedrag

Ongewenst gedrag, ook bekend als grensoverschrijdend gedrag, is een dringend probleem dat zich kan manifesteren in verschillende vormen, zoals agressie, discriminatie, pesten en seksuele intimidatie. Dergelijk gedrag kan een negatieve impact hebben op de werkomgeving, leidend tot verminderde productiviteit, lage werknemerstevredenheid en verhoogde stress.

Arbowet categorieën: verschillende typen van ongewenst gedrag op de Werkplek

Categorieën ongewenst gedrag volgens de Arbowet

Gevolgen van grensoverschrijdend gedrag: impact op de werksfeer en gezondheid

Het ongewenst gedrag kan serieuze schade toebrengen aan de mentale en fysieke gezondheid van werknemers. Dit resulteert in lagere productiviteit en een stijging van het ziekteverzuim. Het is daarom cruciaal om een inclusieve en respectvolle bedrijfscultuur te stimuleren.

Strategieën voor de aanpak en preventie van Ongewenst Gedrag

Een effectieve aanpak vereist meer dan alleen bewustwording; werknemers en managers moeten worden voorzien van de juiste tools en trainingen. Workshops en trainingen zijn effectieve middelen om iedereen te leren hoe zij ongewenst gedrag kunnen herkennen en bestrijden.

Tip! Bekijk ook deze downloads voor meer handige tips en richtlijnen

  Watch Wat is grensoverschrijdend gedrag? on YouTube.

  Voorbeelden Ongewenst (grensoverschrijdend) gedrag per doelgroep

  Waarom preventie cruciaal is

  De financiële en emotionele kosten van grensoverschrijdend gedrag op de werkvloer

  Grensoverschrijdend gedrag zoals pesten, discriminatie, seksuele intimidatie en agressie kan een verwoestende impact hebben op zowel de financiële gezondheid van een organisatie als het welzijn van haar werknemers. Volgens een factsheet van TNO zijn de kosten van ongewenst gedrag op de werkvloer astronomisch, met een geschatte 1,7 miljard euro aan extra verzuimkosten alleen al.

  TNO Factsheet: Alarmerende Cijfers

  • 1 op de 6 werknemers ervaart ongewenst gedrag.
  • Ruim 1,2 miljoen werknemers zijn slachtoffer van pesten, intimidatie en discriminatie.
  • 11,1% ervaart intimidatie, 8% wordt gepest, 4,7% ervaart discriminatie, 1,8% ervaart seksuele intimidatie en 0,4% ervaart lichamelijk geweld.

  Gevolgen voor werknemers en organisaties

  Ongewenst gedrag kan leiden tot ernstige fysieke en mentale klachten bij slachtoffers, zoals hoofd- en buikpijn, slaapproblemen en depressie. Deze klachten hebben een directe invloed op de productiviteit en kunnen leiden tot extra verzuimdagen, wat de organisatie veel geld kost.

  De noodzaak van preventie

  Het proactief aanpakken van grensoverschrijdend gedrag is niet alleen ethisch juist maar ook financieel verstandig. Een veilige en respectvolle werkomgeving draagt bij aan een positieve bedrijfscultuur, hogere productiviteit en uiteindelijk betere bedrijfsresultaten.

  Tip: Voor meer inzicht in de kosten en gevolgen van ongewenst gedrag, raden we aan om onze uitgebreide factsheet en handreikingen te raadplegen. Deze documenten bieden gedetailleerde statistieken, case studies en best practices om grensoverschrijdend gedrag effectief te herkennen, aan te pakken en te voorkomen. Ze zijn een waardevolle bron voor HR-managers, leidinggevenden en werknemers die zich inzetten voor een veiligere en respectvollere werkomgeving.

  Zakenman cartoon

  Cijfers & Feiten (CBS)

  Watch Ongewenst gedrag on YouTube.

  Voorbeelden ongewenst (grensoverschrijdend) gedrag

  Pesten op de Werkvloer en daarbuiten

  Pesten omvat herhaalde acties die tot doel hebben een individu te kleineren, vernederen of isoleren. Dit kan zowel verbale als fysieke vormen aannemen en heeft een negatieve impact op het welzijn van het slachtoffer.

  Discriminatie

  Discriminatie houdt in dat er onderscheid wordt gemaakt tussen individuen op basis van kenmerken zoals geslacht, leeftijd, etniciteit, religie of seksuele oriëntatie. Dit is vooral zichtbaar in processen zoals werving, promotie en opleidingsmogelijkheden.

  Seksuele Intimidatie

  Seksuele intimidatie omvat ongewenste seksuele avances, van verbale opmerkingen tot fysieke aanrakingen en aanranding.

  Agressief gedrag

  Agressief gedrag kan variëren van verbale dreigementen en intimidatie tot fysieke aanvallen en vernieling van eigendommen.

  Pestgedrag in professionele omgevingen

  Dit omvat het maken van ongewenste opmerkingen, het bewust negeren van collega's, het achterhouden van cruciale informatie en het toewijzen van ongepaste taken.

  Privacy schending

  Het zonder toestemming delen van persoonlijke informatie, hacken van online accounts of bespioneren van individuen valt onder schending van privacy.

  Negatief online gedrag

  Dit omvat cyberpesten, het verspreiden van haatdragende taal, het delen van valse informatie en het plaatsen van kwetsende opmerkingen op sociale media.

   

  Grote gevolgen (TNO)

  Watch Ongewenst gedrag op het werk heeft grote gevolgen on YouTube.

  De noodzaak van preventie

  Het proactief aanpakken van grensoverschrijdend gedrag is niet alleen ethisch juist maar ook financieel verstandig. Een veilige en respectvolle werkomgeving draagt bij aan een positieve bedrijfscultuur, hogere productiviteit en uiteindelijk betere bedrijfsresultaten.

  Tip: Voor meer inzicht in de kosten en gevolgen van ongewenst gedrag, raden we aan om onze uitgebreide factsheet en handreikingen te raadplegen. Deze documenten bieden gedetailleerde statistieken, case studies en best practices om grensoverschrijdend gedrag effectief te herkennen, aan te pakken en te voorkomen. Ze zijn een waardevolle bron voor HR-managers, leidinggevenden en werknemers die zich inzetten voor een veiligere en respectvollere werkomgeving.

  Zakenman presenteert aanpak Ongewenst Gedrag

  Bent u klaar om actie te ondernemen?

  De voordelen van het aanpakken van ongewenst gedrag zijn duidelijk.

  Maar hoe begint u? Voor organisaties die actief willen werken aan een betere werkomgeving bieden wij workshops en trainingen aan om ongewenst gedrag te herkennen, te voorkomen en aan te pakken.

  Neem contact op voor meer informatie over hoe we samen kunnen werken aan een gezondere, productievere en meer inclusieve werkomgeving.

  Ons aanbod

  Patricia Bolwerk staat met haar jarenlange ervaring vooraan in de strijd tegen dit ongewenst gedrag, waarmee ze zich onderscheidt van vele andere professionals in het veld.

  Diepgaande voorlichting

  Waar sommige organisaties stoppen bij het herkennen van grensoverschrijdend gedrag, gaat Patricia verder. Ze traint niet alleen in herkenning maar ook in preventie en reactie, zowel voor werknemers als voor MT & Directie.

  Protocollen op maat

  Patricia begrijpt dat elke organisatie uniek is. Daarom helpt ze bij het opstellen van protocollen die specifiek zijn toegesneden op de behoeften en cultuur van de organisatie.

  Strategisch advies

  Naast directe interventies biedt Patricia langetermijnstrategieën. Ze werkt nauw samen met MT & Directie om duurzame oplossingen te implementeren die verder gaan dan korte termijn fixes.

  All-in-pakketten - Pak het aan!

  Lees meer over de mogelijkheden van de All-In-Pakketten voor organisaties om ongewenst gedrag (grensoverschrijdend gedrag) duurzaam & effectief aan te pakken.

  Aanvullend op de eerder genoemde situaties, biedt Patricia een breed scala aan diensten:

  Conflictmediation

  Bij aanhoudende problemen fungeert Patricia als mediator om te bemiddelen tussen partijen en te zoeken naar een oplossing die voor iedereen werkt.

  (Digitale) Veiligheidstrainingen

  In het huidige digitale tijdperk is (online) grensoverschrijdend gedrag een groeiend probleem. Patricia biedt trainingen om dit te herkennen en tegen te gaan.

  Peer Support Programma's

  Patricia kan organisaties helpen bij het opzetten van peer support groepen, waar medewerkers elkaar kunnen ondersteunen en begeleiden.

  Watch Grijp niet zomaar in bij pesten: dit is waarom on YouTube.

  Bent u klaar om actie te ondernemen?

  Ongewenst gedrag aanpakken

  Voordelen aanpakken ongewenst gedrag

  1. Een veiligere en gezondere werkomgeving: Medewerkers die zich gewaardeerd en beschermd voelen, hebben minder stress en zijn productiever. Door te investeren in trainingen en workshops, kunnen organisaties een omgeving creëren waarin iedereen tot zijn recht komt.

  2. Verbeterde werksfeer: Het actief tegengaan van ongewenst gedrag kan helpen bij het opbouwen van een positieve werkcultuur en het verminderen van spanningen tussen collega's.

  3. Hogere medewerkerstevredenheid en loyaliteit: Medewerkers zijn loyaler en meer tevreden wanneer ze voelen dat hun welzijn serieus wordt genomen.

  4. Bescherming tegen juridische risico's: Proactief handelen kan potentiële juridische claims voorkomen.

  5. Verbeterde reputatie: Een organisatie die inzet op training en bewustwording wordt gezien als een vooruitstrevende en zorgzame werkgever.

  6. Hogere productiviteit: Werknemers zijn meer betrokken wanneer ze zich veilig voelen.

  7. Verhoogde diversiteit en inclusie: Een inclusieve omgeving trekt een diverse groep talenten aan.

  8. Kostenbesparing: Door te investeren in preventieve maatregelen kunnen hogere kosten door verzuim of werving worden voorkomen.

  Watch Seksuele intimidatie op het werk on YouTube.
  Watch Pesten op de werkvloer: omgaan met pesten | Sectorinstituut Transport en Logistiek on YouTube.
  back to top