Overslaan en naar de inhoud gaan

Metafoor Ongewenst gedrag

Tussen alle gezonde appels

Te midden van een weelderige boomgaard, waar elke glanzende, sappige appel staat voor een lid van een school of bedrijf, streven alle appels naar samenwerking, groei en welzijn. Echter, verscholen tussen de gezonde appels bevinden zich enkele rotte exemplaren, aanvankelijk onopgemerkt maar geleidelijk een negatieve invloed uitoefenend op hun omgeving.

In deze boomgaard, zoals in het echte leven, zijn het vaak niet de nieuwste toevoegingen die problemen veroorzaken, maar eerder degenen die er al langer zijn en waarvan negatieve gedragingen over het hoofd zijn gezien. Het belang van nauwkeurig kijken naar deze 'eigen' appels wordt benadrukt, zodat de rotte exemplaren verwijderd kunnen worden voordat ze de hele oogst bederven. Dit vereist moed, aandacht en soms moeilijke beslissingen ten behoeve van de gemeenschap.

Boomgaard

Door actief op zoek te gaan naar deze rotte appels en maatregelen te nemen om hun invloed te neutraliseren, kunnen organisaties, scholen en bedrijven een gezondere, veiligere en inclusievere omgeving creëren waarin iedereen de kans krijgt om te gedijen en te bloeien.

Één enkele rotte appel heeft het vermogen heeft om de rest te bederven

Rotte appels in groep

Deze rotte appels, symbolen van personen die betrokken zijn bij ongewenst gedrag zoals pesten, seksuele intimidatie, agressie of discriminatie, hebben het vermogen om de sfeer en productiviteit binnen een organisatie of school te verstoren, net zoals één enkele rotte appel de rest kan bederven.

Rotte appels
back to top