Overslaan en naar de inhoud gaan

Over Patricia Bolwerk

Welkom

Welkom op mijn website BOLWERKen ... mijn naam is Patricia Bolwerk eigenaar van dit opleidings- en trainingsbureau (nevenfunctie) en directeur bestuurder bij Stichting Stop Pesten Nu (hoofdfunctie).

Met veel passie en liefde om pesten te stoppen zet ik mij al ruim 10 jaar om pesten aan te pakken. Dit doe ik op twee verschillende manieren. Binnen "De Droom" Stichting Stop Pesten Nu richt ik mij op bewustwording, preventie en campagnes en vanaf 2021 verzorg ik alle Stop Pesten Nu gastlessen, workshops, ouderavonden, voorlichtingen vanuit BOLWERKen.

Alle ervaringen in de afgelopen jaren hebben mij ontzettend veel inzichten gegeven om pesten en online pesten aan te pakken. Die kennis wil ik graag met je delen zodat jij er nu direct iets aan en mee kunt doen in de eigen omgeving.

Lees ook dit artikel: "Vroeger werd ze zelf gepest, nu is zij hèt aanspreekpunt tegen pesten"

Mijn drijfveer ...

Pesten moet echt stoppen, niet morgen maar nu! 

Ik ben vroeger zelf gepest, dit maakte mij bang en onzeker dag in & dag uit om naar school te gaan. Als jong meisje was ik erg verlegen en niet in staat om duidelijk te zeggen dat ik gepest werd. Nu kan & durf ik te praten en heb ik besloten om de stem te zijn voor iedereen in Nederland die gepest wordt en dit nog niet durft te zeggen.

Elke dag kan ik de wonden nog voelen, het laat een eeuwige soort twijfel aan je zelfvertrouwen en eigenwaarde achter. In nieuwe situaties denk je gelijk: "Ze zullen mij wel raar of dom vinden", "Ze vinden vast dat ik niet slim genoeg ben om mee te praten in een gesprek", "Ze vinden het vast irritant als ik op de receptie bij hun aan tafel ga staan" en dan zijn er ook nog voorbeelden als bijvoorbeeld iemand je iets te lang aan kijkt, je gedachten schreeuwen dan: "Zie nou wel ze vinden jou te dik of te dom", "Je ziet er niet zo goed uit als al die anderen" en ga zo maar door ... een enorme saboteur is in jouw leven gebracht door de pesters.

Iedere keer als ik iets lees, hoor of zie over pesten dan kan ik wel huilen. Zo verdrietig word ik voor diegene die het mee maakt! Ik zou gelijk naar die pesters willen gaan, ze door elkaar willen schudden, net zolang tot ze zien, voelen en beseffen wat ze een ander aandoen. Maar dit is niet de juiste oplossing. Een pester heeft net zoveel hulp nodig als diegene die hij/zij pest maar dit betekent niet dat zij geen straf krijgen voor hun gedrag want dat is onacceptabel. Het verdriet, de eenzaamheid voel ik met iedere gepeste en zijn/haar dierbaren iedere keer weer mee.

Ik ben nu diverse extra tools aan het ontwikkelen om eigenlijk alle lessen & ervaringen over pesten en het online pesten die ik in de afgelopen jaren heb meegemaakt om te buigen naar trainingen. Zodat dit nog meer handvatten biedt voor mensen die nu in pesten duurzaam en effectief in de eigen organisatie, klas of sportvereniging willen aanpakken. Super veel ideëen heb ik hiervoor in mijn hoofd en deze ga ik stap voor stap ontwikkelen.

Patricia

Patricia Bolwerk 2021

Arkadas

Patricia met Arkades

Patricia Bolwerk in gesprek met Sanny Verhoeven

Mijn passie ... is het verschil

Vanuit mijn hart, met heel veel passie en bezieling om het pesten te stoppen ben ik op zoek gegaan naar: "Waar kan ík voor jullie het beste hèt verschil maken?" èn "Hoe kan ik al mijn kennis delen zodat jullie sneller in kunnen reageren bij pesten".

Ik kwam er al snel achter dat dit kan door het delen van alle kennis op alle deelgebieden in het leven waar gepest wordt. Ik hoop door het delen van al mijn kennis bij iedereen een zaadje in hun hart te planten, die ik daar met heel veel liefde inzet en achterlaat tot hij.zij in staat zijn om dit cadeau te openen. Dat ieder mens maar gelukkig mag worden in zijn/haar hart en écht zelfvertrouwen heeft waardoor je respectvol naar jezelf kan kijken en ook naar ieder ander.

Dit doe ik o.a. door de verschillende workshops, trainingen, voorlichtingen, zie aanbod. Daarnaast vind ik het heel belangrijk dat alles past bij jouw vraag en ontwikkel daardoor alles op maat.

Terugblik

Als ik terugkijk op mijn leven tot heden met de kennis en expertise die ik nu heb op het gebied van pesten dan kan ik zeggen dat ik ook zelf heb meegemaakt dat ik ben weggepest op het werk maar achteraf ook veel pesten heb gezien in organisaties waar ik werkte en ook achteraf bekeken in mijn eigen teams. Toen wist ik niet dat er gepest werd op het werk, ik was immers groot gebracht met uitspraken zoals: "Pesten is een kleuterding" en vanaf de Middelbare school werd gezegd: "Jij bent nu oud & wijs genoeg om het zelf op te lossen!" Niet dus! Pesten is een ongelijke macht en dat kan je niet in je eentje oplossen, lees meer bij plagen en pesten

Door mijn ruime expertise op het gebied van pesten en online pesten kan ik ook al deze onderdelen doorvertalen in praktische voorlichtingen met tips, trucs & tools voor ouders, opvoeders, werkgevers, werknemers en sportverenigingen om pesten duurzaam en preventief aan te pakken. Iedereen kan iets doen, iedereen kan het verschil maken. 

 

Onderschat de gevolgen niet alsjeblieft!

Grijp jij in?

Gevolgen

Pesten is gewoon gruwelijk, het beschadigd mensen onnodig veel. Het pesten is zelfs 40 jaar later nog meetbaar bij de pestkop en de gepeste. Pesten een groepsproces, een hele groep of team voelt zich onveilig waardoor ze de pester met meelopers niet durven aan te spreken op hun gedrag..

Mijn troost 

Op de foto sta ik met mijn hond Arkadas, mijn grote vriend. Ik kon en durfde met niemand over het pesten te praten maar hij was er altijd voor mij. Hij luisterde naar mij en likte mijn tranen weg als ik moest huilen. Tegen mijn ouders durfde ik niet te zeggen wat ik allemaal mee maakte want ik wilde ze niet bezorgd maken. Mijn grote vriend, bij hem was ik veilig. Ik ging altijd liever met Arkadas wandelen en spelen dan dat naar de speeltuin zou moeten gaan. Op de Middelbare school was het pesten voor mij het ergst en de leraar deed mee. Hij belde zelfs naar mijn ouders om heel negatief over mijn gedrag en werkhouding op school te praten waardoor ik hierop met grote regelmaat op werd aangesproken (dit verzocht hij telkens aan mijn ouders). Hierdoor zorgde hij ervoor dat ik niet kon duidelijk maken dat ik door hem gepest werd, als ouder moet je er immers vanuit kunnen gaan dat wat een docent zegt over jouw kind waar is waardoor mijn ouders geen enkele reden hadden om aan de intenties van mijn docent te twijfelen. 

Ook als omstander doe je mee!

Als jij er bij staat en het ziet gebeuren maak jij ook al onderdeel uit van het pestproces. Als je gepest wordt dan voelt dit heel rot en je denkt: "Iedereen ziet het en niemand helpt mij, zij vinden het dus kennelijk oké wat zij mij aan doen" en dit geeft een heel erg eenzaam gevoel. Dit herinner ik mij ook nog uit de tijd dat ik zelf werd gepest. Je voelt je onzichtbaar en ik voelde mij hierdoor ook niet de moeite waard. Ik besefte mij toen niet dat het pesten niks over mij zegt maar alleen over de pestkoppen. 

De pester hoort denkt in zo'n geval: "Iedereen ziet wat ik doe en niemand spreekt mij hierop aan, zij staan dus achter mij!" 

Maar pesten is niet stoer, het is een teken van zwakte als iemand het nodig heeft om zichzelf ten koste van een ander groter te moeten maken. Mensen die pesten hebben zelf onvoldoende zelfvertrouwen en eigenwaarde want iemand die echt zelfvertrouwen heeft pest niet. Die persoon vindt zichzelf oké en ieder ander. 

Hoe voelt het om gepest te worden?

Wat doe jij?

Alle inkomsten vloeien 100% terug naar Stichting Stop Pesten Nu

Logo Stop Pesten Nu

 

Patricia Bolwerk heeft in de afgelopen jaren allerlei 'Stop Pesten Nu' trainingen ontwikkeld gericht op bewustwording en preventie van pesten en online pesten. Het volledige 'Stop Pesten Nu' trainingsaanbod wordt verzorgd door BOLWERKen 

Alle inkomsten vloeien 100% terug naar Stichting Stop Pesten Nu, Patricia Bolwerk ontvangt hiervoor een bezoldiging vanuit de Stichting.

 

Stichting Stop Pesten Nu is hèt informatie-, expertise en kenniscentrum van Nederland met een uitgebreide kennisbank gericht op het aanpakken pesten en online pesten (cyberpesten) voor een duurzaam werk-, leer- en leefklimaat. Website: www.stoppestennu.nl

back to top