Overslaan en naar de inhoud gaan

Onderwijs gastlessen, ouderavonden, studiedagen

Cyberpesten (online pesten) is niet altijd zichtbaar!

Pesten op scholen in een notendop

Wetenschappelijke studies tonen aan dat pesten als groepsproces moet worden gezien en als zodanig ook moeten worden aangepakt. Bij die groep, moet dan ook de oplossing worden gevonden.

"Als er gepest wordt moet je niet alleen de pester straffen, maar de kracht van de groep moet positief worden gebruikt. De groep wordt niet gestraft, maar bewust gemaakt van hoe zij het verschil kunnen maken.​ De leraar moet met de hele klas praten en met de groep het probleem  aanpakken." 

Beau Oldenburg

Ook is de vraag belangrijk: Waarom wordt er gepest? "Kinderen pesten om cool te willen zijn. Pesten geeft een bepaalde sociale status. Het is dus een echt groepsproces. Daarom is het belangrijk om met de hele klas het probleem op te lossen.

Alle inkomsten vloeien 100% terug naar Stichting Stop Pesten Nu

Logo Stop Pesten NuPatricia Bolwerk heeft in de afgelopen jaren allerlei 'Stop Pesten Nu' trainingen ontwikkeld gericht op bewustwording en preventie van pesten en online pesten. Het volledige 'Stop Pesten Nu' trainingsaanbod wordt verzorgd door BOLWERKen 

Alle inkomsten vloeien 100% terug naar Stichting Stop Pesten Nu, Patricia Bolwerk ontvangt hiervoor een bezoldiging vanuit de Stichting.

 

Stichting Stop Pesten Nu is hèt informatie-, expertise en kenniscentrum van Nederland met een uitgebreide kennisbank gericht op het aanpakken pesten en online pesten (cyberpesten) voor een duurzaam werk-, leer- en leefklimaat. Website: www.stoppestennu.nl

Noot:

Deze website is in aanbouw: achter de schermen werk ik elke dag om deze website zo snel mogelijk volledig te maken. 

Staat jouw voorlichting, training, workshop of gastles informatie hier niet direct bij? Mail dan naar: patricia@bolwerken.com of bel naar 06-20017161)

Gemeente avond

Pesten aanpakken is heel complex, bekijk de video onderaan 'Wat doe jij?'

Vijf jaar lang deed onderzoeker Beau Oldenburg van Rijksuniversiteit Groningen met een heel team onderzoek naar pesten op basisscholen. Ze maakte gebruik van data van 10.000 leerlingen van tientallen scholen. 

Oldenburgs conclusie is heftig: "Leraren en scholen doen heel erg hun best om het pesten aan te pakken, maar het lukt ze in veel gevallen niet".De onderzoeker vervolgt: "Dat komt absoluut niet omdat leraren incapabele mensen zijn, dat komt omdat pesten heel complex is. Het gebeurt vaak stiekem en de kinderen die gepest worden, praten er vaak niet over. Dat maakt het ontzettend moeilijk om het aan te pakken."

Leraren moeten pesten tegengaan? 'Ze hebben geen idee wie er gepest wordt' - Beau Oldenburg

Behind the mask

Wel aanpakken

Volgens Oldenburg zijn er ook veel misvattingen rondom pesten. Het is volgens haar belangrijk om die eerst weg te nemen om te kunnen bepalen hoe pesten wél aangepakt kan worden. Zo zou elke leraar zich er van bewust moeten zijn, dat in iedere klas wordt gepest. "Leraren die zeggen dat in zijn of haar klassen niet wordt gepest hebben vaak ongelijk. In iedere klas wordt gepest."

En pesten is subjectief, een gevoel. En dat gevoel wordt vaak niet herkend door leraren. "Ik heb leerlingen en leraren apart de vraag gesteld: wie in de klas wordt er gepest? Antwoorden tussen leerlingen en leraren kwamen niet overeen.

Bron RTL Nieuws

Video: Wat doe jij eraan?

Video: Hoe voelt het?

back to top