Overslaan en naar de inhoud gaan

Kosten Pesten op het Werk

Kosten Pesten op het Werk

Meelopers & Pestkoppen kosten u elke dag veel geld! 

 1. Verlies van productiviteit: Pesten kan leiden tot verminderde productiviteit van zowel de dader als het slachtoffer. Werknemers die gepest worden, zijn vaak minder gemotiveerd om hun werk te doen en kunnen fouten maken, waardoor de productiviteit van de hele afdeling kan worden beïnvloed.
   
 2. Verhoogd ziekteverzuim: Pesten kan leiden tot verhoogd ziekteverzuim. Werknemers die gepest worden, kunnen zich ziek melden als gevolg van de fysieke en psychische effecten van het pesten, zoals stress, angst en depressie.
   

 3. Verloop van personeel: Pesten kan leiden tot een hoger verloop van personeel. Werknemers die gepest worden, kunnen ervoor kiezen om het bedrijf te verlaten als het pesten niet wordt aangepakt, wat kan leiden tot hogere wervings- en trainingskosten voor het bedrijf.
   

 4. Juridische kosten: Als het pesten leidt tot een rechtszaak, kunnen de kosten voor het bedrijf aanzienlijk zijn. Dit omvat niet alleen juridische kosten, maar ook eventuele schadevergoedingen die aan het slachtoffer moeten worden betaald.
   

 5. Verlies van reputatie: Pesten op de werkplek kan leiden tot een negatieve reputatie voor het bedrijf. Dit kan potentiële klanten, werknemers en partners afschrikken, wat kan leiden tot een verlies van omzet en groeimogelijkheden.
   

 6. Verlies van vertrouwen: Pesten kan het vertrouwen van werknemers in het management en de organisatie als geheel ondermijnen. Werknemers kunnen zich onveilig en onzeker voelen op de werkplek, wat kan leiden tot een verminderde betrokkenheid en motivatie.
   

Al deze kosten kunnen oplopen en een aanzienlijke impact hebben op de financiële prestaties en het welzijn van een bedrijf. Het is daarom belangrijk voor werkgevers om pesten op het werk serieus te nemen en proactief aan te pakken. Het creëren van een veilige en respectvolle werkomgeving kan niet alleen de kosten van pesten verminderen, maar ook bijdragen aan een positieve werksfeer, hogere productiviteit en betere bedrijfsresultaten.

 

Kosten Pesten op het Werk (2015, TNO)

TNO 2

4 miljoen verzuimdagen 

Ruim een kwart van de mensen in Nederland is weleens gepest door collega’s of leidinggevenden. Afgelopen jaar waren een half miljoen werknemers slachtoffer van pesterijen op de werkvloer. 

900 miljoen euro

Pesten op werk heeft grote impact op de mensen die het overkomt en zorgt naar schatting jaarlijks voor vier miljoen extra verzuimdagen. Dat betekent 900 miljoen euro aan loondoorbetaling voor werkgevers, zo berekende TNO. Onderzoek in opdracht van het ministerie van SZW liet zien dat de helft van de leidinggevenden en veertig procent van de werknemers weleens heeft meegemaakt dat een collega werd gepest.

Plus kosten voor...

 • imago schade
 • juridische aspecten
 • verzuim- begeleiding door de werkgever
 • extra zorg

 

  back to top