Overslaan en naar de inhoud gaan

BOLWERKen | Stop Pesten Nu | Pesten & Online Pesten

BOLWERKen | Stop Pesten Nu | Pesten & Online Pesten

 

Wat ontzettend leuk dat je op mijn website komt kijken!

Voor alle 'Stop Pesten Nu' trainingen & cursussen over Pesten & Online pesten

 

Ik kan jou helpen! Voor elke vraag, elke doelgroep ontwikkel ik al ruim 10 jaar voorlichtingen op maat.

Maar laat ik mij eerst even voorstellen ... mijn naam is Patricia Bolwerk, 50 jaar, moeder van een zoon (17 jaar) samen met James, onze Franse Bulldog, wonen wij in Deventer. Ik kan erg genieten van fijne mensen om mij heen maar ook van rust. Of een heerlijke wandeling langs de IJssel (met mijn hond), of heerlijk ontspannen televisie kijken.  Wil je meer lezen over mijn drijfveer, mijn passie en wat ik de afgelopen jaren geleerd heb? Lees verder bij 'Over mij'.

Daarnaast zet ik al mijn liefde, passie, creativiteit en gedrevenheid in om een bijdrage te leveren aan het stoppen van pesten. Dit doe ik al ruim 10 jaar (fulltime) vrijwillig onder de naam Stop Pesten Nu, noem het maar mijn uit de hand gelopen hobby: Stichting Stop Pesten Nu, zie website: www.stoppestennu.nl.

Als gevolg daarvan ontving ik al snel vele verzoeken om trainingen, voorlichtingen, studiedagen, ouderavonden of gastlessen over pesten & online pesten te verzorgen. Op alle vragen antwoordde ik altijd JA! Van het Korps Mariniers tot een BSO met maar 3 medewerkers, Of bij bedrijven in teams waar gepest werd of waar het MT pesten duurzaam en effectief wilde aanpakken. Overal zie ik JA tegen, voor alles maak ik een bijeenkomst die past bij de opdrachtgever.

Hierdoor is misschien het aanbod erg groot … maar het belangrijkst vind ik dat iedere opdrachtgever zich door mij gezien, gehoord en gesteund voelt. Hierdoor werk ik aanvullend & ondersteunend aan de vraag van mijn opdrachtgever om een maatwerk bijeenkomst te ontwikkelen.

 

Wist jij ditDat als jij niks zegt van pesten, dat jij indirect akkoord gaat met het pesten?

Ken je de uitspraak "Wie zwijgt, stemt toe!"  (ook als je het ziet gebeuren bij iemand, die je misschien niet kent, maar wel gepest ziet worden).

► De pester denkt hierdoor dat jij akkoord gaat met wat hij/zij doet, je zegt er immers niks van.

► Het slachtoffers denkt ook hierdoor dat jij prima vindt wat ze bij hem/haar doen, want jij ziet het & je doet er niks aan.

 

 

De keuze is aan jou!

► Blijf je zwijgen en zodat indirect het pesten kan blijven doorgaan?

► Of durf jij te laten zien, horen of merken dat jij pesten niet accepteert?

 

Wist jij dit

 

Nog altijd, bagatelliseren wij pesten! 

Onderzoeken tonen aan dat hoe ouder wij worden des te meer pestgedrag laten zien.

Kleuters doen het eigenlijk veel beter dan volwassenen.

Pesten is geen kleuterding!

 

 

 

De cijfers laten zien dat wij meer gaan pesten naarmate wij ouder worden? 

► Op het werk wordt dagelijks 1 op 8 werknemers gepest;

► Op school worden dagelijks 2 á 3 leerlingen per klas gepest (1 op 10 leerlingen);

► In de sport betreft dit 1 op 5 sporters;

► Online pesten overkomt  ca 400.000 jongeren per jaar;

► In woonzorgcentra wordt 1 op 5 bejaarden door medebewoners gepest.

Zie ook feiten & cijfers voor meer informatie.

 

Onderzoeken hebben vele inzichten rondom pesten gegeven

Pesten aanpakken is in de afgelopen jaren in een aantal opzichten makkelijker en tegelijkertijd ook moeilijker geworden. Er zijn vele onderzoeken gedaan naar de problematiek rondom pesten en waarom het zo moeilijk is om aan te pakken, de noodzaak om pesten aan te pakken zoals:

 • de gevolgen voor de hele groep (gepeste, pester, omstanders);
 • feiten & cijfers;
 • pesten is een groepsproces
 • van gepest worden leer je niks en je wordt er zeker niet weerbaar van; 
 • de gevolgen van pesten zijn zelfs tot 40 jaar later nog meetbaar bij de gepeste en de pesters.
Hoe voelt het om gepest te worden? Animatie film How does it feel to be bullied?

 

 

Wist jij dit

 

Dat in in 85% tot 88% van de gevallen wanneer een leerling gepest wordt op school, andere klasgenoten aanwezig zijn dit laten observaties van pestincidenten zien.

Hoe erg is dit niet? Zoveel mensen die er omheen staan, het zien, niks doen & niks zeggen!

Onderzoeken tonen aan dat als wij, de omstanders (collega's, team, klasgenoten), ingrijpen bij pesten dat het pesten in 10 seconden stopt, in 57% van de gevallen.

 

 

 

De noodzaak om pesten aan te pakken is hoog

Het is schokkend dat veel mensen pesten zien, maar slechts weinigen grijpen daadwerkelijk in. Volgens Patricia Bolwerk, oprichtster van stichting Stop Pesten Nu, is dit wat mensen die gepest worden het allerergst vinden. 

"Als je gepest wordt, voel je je vaak onzichtbaar omdat niemand ingrijpt", legt Bolwerk uit.

  "Met die onzichtbaarheid hebben ze het vaak zwaarder dan met de fysieke pijn. Je eigenwaarde wordt door pesten heel erg laag, als niemand iets zegt, ga je zelf ook geloven dat je het wel verdiend zult hebben.

  Als er ook maar een iemand iets van zegt, weet je: diegene vindt ook dat ik dit niet verdien." Volgens Bolwerk is het daarom altijd belangrijk om er iets van te zeggen. Helaas werkt het zo dat hoe meer mensen eromheen staan, hoe minder mensen zijn geneigd zijn in te grijpen. "Mensen wachten dan op elkaar en denken: een ander zegt er wel wat van. Juist als er maar een of twee toeschouwers zijn, stappen ze eerder op de pester af.

  Wat ook meespeelt bij de afwachtende houding van omstanders, is dat mensen opgevoed worden met het idee dat stoeien erbij hoort. "Daarom denken ze: ik bemoei me er niet te snel mee. Wat ook veel mensen denken, is dat de gepeste voor zichzelf moet opkomen. De meeste slachtoffers bijten ook echt wel van zich af, maar het is altijd een oneerlijke situatie. Bijvoorbeeld omdat de pesters met meer zijn of omdat een pester ouder is. aldus Bolwerk"

  Bron RTL Nieuws

   

  Wist jij dit

   

   

  Onderzoeken tonen aan dat als wij, de omstanders (collega's, team, klasgenoten, ook PEER pressure group genaamd), ingrijpen bij pesten  ...

  Dat het pesten in 10 seconden stopt, in 57% van de gevallen!

   

   

   

  Waarom doe ik wat ik doe?

  • Ik weet wat pesten is en hoe het voelt om gepest te worden …

  • Pesten is niet nodig: Iemand die namelijk echt zelfvertrouwen heeft pest niet. Alleen mensen die zelf ergens pijn of schade hebben en dit niet willen laten zien aan anderen, voelen de behoefte om een ander kleiner te maken zodat ze zichzelf ten koste van die persoon groter kunnen maken.

  • Niemand verdient het om gepest te worden. Het is ook NOOIT, nooit, NOOIT jouw schuld als je gepest wordt.

  • Het hele school-, sport-, werk- en leerklimaat heeft er in negatieve zin last van want alleen in een onveilige groep wordt gepest.

   

  Ik vind het fijn om al mijn kennis met jullie te delen ... de tips, de tools, de trics en zeker ook alle valkuilen & verborgen plekken zodat jij pesten ook kan herkennen, erkennen en aanpakken.

  Ik adviseer, ondersteun en begeleid scholen, bedrijven, bejaardentehuizen & sportverenigingen om pesten (preventief & duurzaam) aan te pakken, zodat wij de emotionele en financiële schade van pesten kunnen voorkomen, aanpakken en terugdringen.

  op tv
  op TV.jpg

   

  Het is mogelijk ongewenst gedrag inclusief pesten op een goede manier preventief en duurzaam aan te pakken. Ik ondersteun, begeleid, adviseer scholen, bedrijven en sportverenigingen. Samen gaan wij het BOLWERKen op naar een veilig leer-, sport- en werkklimaat.

  Door schade & schande wijzer

  In de brugklas op de middelbare school werd ik gepest door een leraar en door mijn klasgenoten. De basisschool was voor mij ook nooit fijn, ik had niet echt vrienden waar ik van op aan kon. Mijn beste vriend was mijn hond Arkadas, hij hield onvoorwaardelijk van mij en ik heb vele tranen laten rollen bij hem. 

  Met de ruime kennis en ervaring opgedaan in de afgelopen jaren over pesten & online pesten kan ik ook terugblikken op mijn carrière bij profit en non-profit organisaties en kom ik tot de conclusie dat ik vele vormen van pesten in mijn werkomgevingen heb gezien en zelfs ook heb meegemaakt. Mijn rechtvaardigheidsgevoel was altijd heel groot om onrecht aan te pakken. Toch zou het veel makkelijker zijn geweest als ik in mijn leidinggevende tijd had geweten dat pesten op het werk ook bestaat en hoe dit er uit zou zien. Ik had dan veel kordater tegen al het ongewenste gedrag kunnen optreden, de knuppel in het hoenderhok kunnen gooien en het pesten aan pakken.

  Maar ja, pesten op het werk .... dat bestond niet .... toch ?!

  “Ik betrapte mezelf er bijvoorbeeld op dat ik in de notulen moest zetten: ‘Kunnen we afspreken om Goedemorgen tegen elkaar te zeggen?’ of "Als we koffie halen, kunnen wij dit dan voor íedereen doen?’ Later moest ik controleren of het was gebeurd.”

  Stichting uit Deventer strijdt tegen pestgedrag op de werkvloer

   

  Maar pesten aanpakken is best complex

  Wat doe jij eraan?

   

   

  Met deze video laten wij jou de complexiteit in een schoolomgeving zien maar uiteraard is dit net zo complex bij bedrijven, sportverenigingen of bejaardentehuizen.

  Hier gaat iets mis!

  • Het zal je maar gebeuren dat je wordt gepest.
  • Het gebeurt vaak.
  • Pesten is structureel.
  • Niet naar school, sport of werk durven.

  Nu is pesten aanpakken best ingewikkeld.

  • Het gebeurt vaak stiekem.
  • Leerlingen of collega's weten niet altijd wat ze moeten doen.
  • Het onttrekt zich regelmatig aan het zicht van personen die ingrijpen.

  Toch is dit geen excuus om dan helemaal niks te doen!

  • School, Sport, Werk alles waar mensen samen komen moet een veilige plek zijn.
  • Een plek waar je met een gerust hart naar toe kunt gaan.
  • Een plek waar je zelf met plezier naar toe gaat.

  Alleen gezamenlijk kunnen iets tegen pesten doen

  • Wij kunnen pesten alleen bestrijden als wij ALLEMAAL een lijn trekken.
  • Wat doe jij eraan?

  Er bestaat geen toverstaf 

  Het is niet met een toverstaf of één magische beweging tijdens een voorlichting of gastles te stoppen. Pesten vraagt om een brede aanpak. Vele stappen zijn nodig om het pesten echt goed terug te dringen. Vanuit al mijn ervaringen heb ik in de afgelopen jaren diensten ontwikkeld, zie recensies

  Maar dit aanpakken doe ik uiteraard niet alleen, dit doe ik samen met jou! Met jouw organisatie, school of sportvereniging.

   

  Samen kunnen wij het BOLWERKen! 

   

  Carpool College deel 2: In gesprek met: Stop pesten nu | Sanny zoekt Geluk

    

    

   BOLWERKen 

   Patricia Bolwerk biedt u een steuntje in de rug om mooie ideeën, wensen & plannen sneller uit te voeren om pesten (ongewenst gedrag) op een effectieve en preventieve manier aan te pakken voor een veilig school-, werk-, sportklimaat
    
   Behind the mask beste 1-minuut film over pesten van Nederland
    
   bolwerken (ww):
   klaarspelen, volbrengen
   regelen (ww)
   afhandelen, afwerken, afwikkelen, arrangeren, bedisselen, beredderen, beschikken, bolwerken, coördineren, disponeren, fiksen, in orde brengen, in orde maken, inrichten, klaarspelen, klaren, managen, opknappen, oplossen, ordenen, organiseren, redderen, ritselen, schikken, settelen, uitvechten, vereffenen, versieren, voor elkaar krijgen
   halen (ww) :
   behalen, bemachtigen, bereiken, bolwerken, erin slagen, klaarspelen, klaren, komen aan, komen tot, krijgen, lappen, presteren, rooien, scoren, verkrijgen, versieren, verwerven, voor elkaar krijgen
   organiseren (ww) :
   beleggen, bolwerken, fiksen, geven, houden, in het leven roepen, initiëren, klaarspelen, klaren, op touw zetten, oprichten, regelen, ritselen, versieren, voorzien in
   volbrengen (ww) :
   afwerken, bolwerken, doen, flikken, presteren, slagen, tot stand brengen, uitrichten, uitvoeren, verrichten, vervullen, voleindigen, volvoeren
   klaarspelen (ww) :
   bolwerken, fiksen, gelukken, lappen, loskrijgen, lukken, rooien, slagen, terechtbrengen, voor elkaar krijgen
   behalen (ww) :
   boeken, bolwerken, halen, in de wacht slepen, klaren, oogsten, scoren, verkrijgen, verwerven, winnen
    
    

   als synoniem van een ander trefwoord:

   Afbeelding verwijderd.

   BOLWERKen betekenis

   BOLWERKen staat voor een plaats waar een organisatie of groep sterk staat (aanleren weerbare lichaamstaal). Een verdedigingswerken/burcht (zorgen voor veilige leeromgeving) Het tot stand brengen, doen, organiseren, voorzien in, geven, regelen, op touw zetten (veel afwisseling in spel, oefenen, lezen en leren tijdens trainingen Het klaarspelen, volbrengen, initiëren, klaren (coachen van deelnemers om het geoefende in de praktijk toe te passen)

   De trainingen richten zich op kinderen, jongeren en volwassenen. Daarnaast begeleid ik volwassenen met coaching-on-the-job, workshops en in-company trainingen. Doelgroepen, zie overzicht en zie de recensies

   Veel kijk- en leesplezier gewenst .......

    

   * * * * * * * * *  TIP * * * * * * * * * * * * *
    

   Alle informatie over pesten & online pesten verzamel ik nog altijd op de website Stichting Stop Pesten Nu www.stoppestennu.nl

   Stichting Stop Pesten Nu is hèt informatie-, expertise en kenniscentrum van Nederland met een uitgebreide kennisbank gericht op pesten en online pesten (cyberpesten). 

   Navigeer snel naar de informatie over pesten & online pesten per doelgroep:

    

   * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

   Stop Pesten Nu

   Patricia Bolwerk heeft in de afgelopen jaren allerlei 'Stop Pesten Nu' trainingen ontwikkeld gericht op bewustwording en preventie van pesten en online pesten. Het volledige 'Stop Pesten Nu' trainingsaanbod wordt verzorgd door BOLWERKen 

   Alle inkomsten van BOLWERKen vloeien 100% terug naar Stichting Stop Pesten Nu, Patricia Bolwerk ontvangt hiervoor een bezoldiging vanuit de Stichting.

    

    

    

   Stop Pesten Nu
   back to top