Overslaan en naar de inhoud gaan

Algemene informatie over Pesten - Klassiek Pesten

Algemene informatie over Pesten - Klassiek Pesten

 

Het klinkt misschien gek maar onderstaande informatie is overal hetzelfde: op scholen, op het werk, op sportverenigingen in woonzorgcentra en verpleeghuizen.

Algemene informatie over Pesten

 

Is het wel écht grappig?

Nooit aan die ene collega vragen hoe zijn of haar weekend was, een leidinggevende die belangrijke mails altijd vergeet door te sturen naar dezelfde persoon of gênante foto’s die ‘voor de grap’ worden doorgestuurd in de groepsapp. Dat is toch gewoon plagen? Niet altijd. 

Editie NL Patricia Bolwerk

Plagen kan pesten worden

Als hetzelfde kind lang geplaagd wordt, dan vindt diegene dat misschien niet meer leuk. En dan is het pesten. Er zijn ook gevoelige kinderen die niet goed tegen plagen kunnen en dat eerder als pesten ervaren. Het is belangrijk dat je daar goed op let. 

Het is niet zo dat je met plagen niet op hoeft te letten opletten. Als dezelfde persoon lang of veel geplaagd wordt, dan kan het zijn dat de ontvanger het niet meer leuk vindt. En dan is het pesten geworden.

De ontvanger bepaalt of het plagen of pesten is. De zender kan het nog net zo leuk bedoelt hebben, de ontvanger bepaalt of het plagen of pesten is.

Bij pesten is de sfeer niet positief en er is altijd sprake van meer tegen één. Er is sprake van een machtsverschil, het slachtoffer is niet in staat tegen de sterkere partij (pestkop met meelopers) te verweren. Pesten is altijd gemeen bedoeld en het kan niet in je eentje worden gestopt.

Plagen of Pesten?

Als je geplaagd wordt, kun je altijd terugplagen. Dan komen er geen problemen. Plagen is niet gemeen, plagen is grappig voor beide partijen. Om plagen kun je lachen en een volgende keer is een ander aan de beurt.

 

  Definitie pesten

  Iemand wordt gepest als ze door een of meer leeftijdsgenoten bewust en stelselmatig worden beschadigd door negatieve acties waarbij de macht ongelijk verdeeld is en het slachtoffer zich meestal niet kan verdedigen. Negatieve acties kunnen bestaan uit fysiek contact of woorden zijn, maar behelzen ook het maken van obscene gebaren, roddelen of het bewust buiten de groep sluiten. Het verschil in macht betekent dat het kind dat gepest wordt zich niet goed kan verweren en enigszins hulpeloos is ten opzichte van de pester (Olweus, 1994).

  Waarom pesten mensen?

  Wanneer is iets pesten?

  Volgens deskundigen is er sprake van pesten wanneer …

  • iemand het doelwit wordt van anderen
  • iemand wordt geïntimideerd, aangevallen, vernederd of sociaal wordt geïsoleerd
  • er sprake is van een ongelijke machtsverhouding, ofwel meerdere personen tegen één
  • de gebeurtenissen of opmerkingen eenzijdig zijn en niet over en weer
  • het pestgedrag op herhaaldelijke basis plaatsvindt en voor langere tijd aanhoudt
  • de gepeste zichzelf niet goed kan verdedigen

  Online Pesten (Cyberpesten)

  Pesten via sociale media heet online pesten of cyberpesten. Iemand scheldt je dan bijvoorbeeld uit of sluit je buiten op sociale media. Ook het aanmaken van een haatprofiel op internet of het verspreiden van een (bewerkte) naaktfoto via sociale media is cyberpesten. Pesten via sociale media doet net zoveel pijn als pesten in real life!

  Deze manier van pesten is de laatste jaren zwaar in opmars maar is ook niet zo zichtbaar als het pesten in het ‘echte leven’.  Het gebeurt veel via de mobiele telefoon of via internet. Het nadeel van online pesten is dat het vaak anoniem gebeurt, wat de pester een extra machtspositie geeft.

  De gevolgen bij online pesten zijn vaak groter dan bij het 'gewone' pesten. Je kunt je als kind moeilijker verdedigen, het is een publieke vernedering omdat iedereen het kan lezen en het blijft actief omdat het lastig is om iets van internet te verwijderen. 

  Wij verzorgen (maatwerk) workshops, gastlessen, ouderavonden of lezingen over cyberpesten voor Professionals, Sport en Vrije Tijd, Opvoeders & Ouders, Kinderen en jongeren, Op het Werk en in Bejaardentehuizen. Bekijk het aanbod

  Lees meer over online pesten (cyberpesten) en cybercrime op de website van Stichting Stop Pesten Nu, via deze link

  back to top